dilluns, 18 de maig del 2015

Punts de sortida de les Cronoescalades Cap de Creus - Palau-saverdera

Seguint amb les presentacions dels quatre municipis que formen part de la primera lligueta de Cronoescalades Cap de Creus, avui us volem parlar del poble de Palau-saverdera.

Palau-saverdera rebrà la tercera prova de la lligueta, amb un recorregut 100% vertical de 2,50km i un desnivell positiu de 525m, amb una ultima part realment tècnica pujant per una tartera que us portarà fins al cim del Castell de Sant Salvador.


Entre el 4000 i el 3000 aC. es van establir les primeres persones a Palau-savardera. Era una comunitat sedentària que va escollir un racó del Mas Isaac per construir el que avui es coneix com el Poblat Neolític.

Repartits per tot el terme hi ha nombrosos monuments megalítics que donen fe de la vida durant la prehistòria. Diuen els historiadors que a Palau-saverdera, precisament en el Mas Isaac, es va establir el primer assentament sedentari de l’Empordà.

Palau-saverdera ja és citat l'any 974 amb el nom de Villa Palatio, i en un document del s. XII figura com: Palaz de Çaverdera.

L'església de Sant Joan s'esmenta per primer cop en un document de l'any 1070 en què s'especifica que havia estat donada al monestir de Santa Maria de Roses. Està formada per tres naus i tres absis. L'absis central té forma semicircular. Els altres dos són més irregulars. Són les úniques parts de l'església de decoració llombarda.

A l'interior de l'absis principal, sobre una cornisa bisellada, hi ha un fris de doble arcada entre lesenes. A l'exterior, aquesta comporta tres sèries de dobles arcades entre lesenes, mentre les absidioles no en comporten més que dues. Estan cobertes per una volta de quart d'esfera i s'obren sobre les naus a un plec que marca la graduació. La nau central està coberta per una volta de ple arc lleugerament sobrepassada.

Les naus laterals estan dividides en quatre travesses per uns arcs tòrics amb voltes de diferents tipologies.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada